Παλίγκρεμνος – Δικαίωση για το κίνημα πολιτών: Ακύρωσε την άδεια για την τουριστική επένδυση το Δικαστήριο

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στις εργασίες για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά.

Δείτε:

Κρήτη: Ο Παλίγκρεμνος δεν είναι για τα “δόντια” των μεγαλοξενοδόχων! (φωτο)

Κίνηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου: Να προστατευθεί το γεωλογικό μνημείο – τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης

Στη βουλή από τους Αν. Ξανθό, Σ. Φάμελλο και βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Παλίγκρεμνο

Όπως μεταδίδει το goodnet.gr., το Διοκητικό Εφετείο Χανίων, στο οποίο είχαν προσφύγει ο δήμος Αγίου Βασιλείου και 49 φορείς κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας, τους δικαίωσε. Η αίτηση ακύρωσης είχε συζητηθεί στο δικαστήριο στις 8 Δεκεμβρίου και χθες έγινε γνωστή η απόφαση.
Όπως δήλωσε στο goodnet.gr  o δικηγόρος των φορέων Αντώνης Σηφάκης, το δικαστήριο ακύρωσε την άδεια οικοδομής, έτσι, πλέον, δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία από πλευράς του επενδυτή στην περιοχή. Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, θυμίζουμε ωστόσο ότι ο κύριος λόγος που προβλήθηκε στην αίτηση ακύρωσης ήταν ότι εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ οικοδομική άδεια για τουριστικό κατάλυμα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως διανοιγμένη, κάτι που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ, και εκτιμάται ότι η απόφαση βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα.
Πρόκειται για μεγάλη νίκη του κινήματος που δημιουργήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες στον Παλίγκρεμνο για να χτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα.
Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και ο δήμος Αγίου Βασιλείου ανέδειξαν το θέμα και έκαναν όλες τις κινήσεις που μπορούσαν για να ακυρώσουν στην πράξη την επένδυση αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλα ανάλογα μελλοντικά σχέδια μπορεί να υπάρξουν, προβάλλοντας το γεγονός του Παλίγκρεμνου ώς φυσικό μνημείο μεγάλης γεωλογικής και ιστορικής αξίας και τοπόσημο, το οποίο θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από τις οικοδομικές εργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό τότε, ο δήμος ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την εκπόνηση μελέτης που ορίζει το πλαίσιο για την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενη περιοχή, η μελέτη παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στη συνέχεια από το δήμο και το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει επίσης γνωμοδοτήσει αρνητικά και πλέον την ευθύνη έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα πρέπει να ανακηρύξει την περιοχή προστατευόμενη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια περιθώρια για “ξενοδοχοποίηση” της περιοχής – σύμβολο του Πλακιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί